`

FILMFESTIVAL FOREVER YOUNG

& slotbijeenkomst EU Jaar voor Active Ageing 

en Solidariteit tussen Generaties

Dagvoorzitter : Hedy d'Ancona

 28 februari 2013 van 10.30 tot 17.00 uur 

EYE Filmmuseum Amsterdam  

A late Quartet 
Synopsis: De leden van een beroemd strijkkwartet worden door de ziekte van één van hen meegezogen in een kolk van doodsangst, lust en strijdende ego’s. Het drama handelt over een oudere cellospeler, die met de ziekte van Parkinson wordt geconfronteerd waardoor hem het spelen onmogelijk wordt. Een topcast van Christopher Walken, Philip Seymour Hoffman en Catherine Keener schittert onder de regie van Yaron Zilverman.
Filmfestival FOREVER YOUNG en de afsluiting van het EU Jaar voor Active Ageing komen tot stand dankzij de bijdragen van RCOAKFonds Sluyterman van Loode Europese Commissie. De documentaire NU OF NOOIT dankt het VSB Fonds voor zijn bijdrage.
        

     Deze documentaire gaat over het tot stand komen van de muziektheatervoorstelling NU OF NOOIT. Deelnemers, jong en oud, worden gevolgd, waarom doen ze mee, en hoe is het voor verschillende generaties om samen te zingen. De cast van de voorstelling zingt na afloop een aantal nummers. De inleiding is door regisseuse Ellen Blom.
trailer: 

http://www.pauldebontproducties.nl 
 

In het prachtige nieuwe gebouw van het EYE Filmmuseum aan het Amsterdamse IJ gaat het eerste programma van de jonge stichting ART-AGE in première met twee gloednieuwe films: A LATE QUARTET en de documentaire NU OF NOOIT

In zowel het ochtenddebat als in de presentaties vanuit Europese voorbeeldprogramma’s in de middag, worden de degens gekruist over hoe Nederland zich in tijden van krimpende budgetten voorbereidt op het pieken van de 

vergrijzing. De vraag wat kwaliteit van zorg en leven voor ouderen aan belasting betekent voor jongeren vormt een rode draad in debat en presentaties.

Programma

10.00 uur Ontvangst

10.30 uur Welkom door dagvoorzitter Hedy d'Ancona, oud minister van VWS en oud-lid van het Europarlement.  

10.40 uur Ochtendfilm A Late Quartet – Inleiding door
EYE filmclublid Annemarie Oster, schrijfster en columniste.

De relatie met het thema zorg en relaties tussen generaties
in A LATE QUARTET wordt duidelijk wanneer één van de leden van een beroemd strijkkwartet ziek wordt: Parkinson. De musici werken al vele jaren samen en een andere samenstelling van het kwartet kan men zich niet voorstellen. Het proces en de verwikkelingen die volgen zijn niet allemaal direct gerelateerd aan de onderwerpen van de paneldiscussie: liefdesrelaties, hoop en drama.

 

12.15 uur OMSLAAN IN ZORG:  
Intergenerationeel debat olv 
Hedy d'Ancona
Debat over de toekomst van de zorg, hoe slaan we de toenemende lasten om over jong en oud: actief ouder worden, burgerinitiatieven, kleinschaligheid, eigen verantwoordelijkheid en gemeenschapszin als conditie voor kwaliteit van zorg. Oud staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Gezondheid, Welzijn en Sport verzorgt de aftrap. Andere deelnemers zijn onder meer: Aad Koster, directeur ActiZ (organisatie van zorgondernemers met tezamen ruim twee miljoen cliënten en 420.000 medewerkers), Guus Bannenberg (voorzitter zorgorganisatie Corona Wonen en voorzitter Stichting Zorg in eigen Hand). Dennis Wiersma (FNV Jongeren)  Marc van der Schee namens de jonge wetenschappers van de Nationale Denktank.

13.15 uur Lunch en gelegenheid stands te bezoeken

13.45 - 16.45 uur EUROPESE BIJDRAGE                                                                                                           
Een overzicht van de Nederlandse inspanningen in het Europees Jaar voor Actief Ouder Worden en Solidariteit tussen Generaties; er wordt teruggeblikt en vooruitgekeken. Wat is de betekenis van de voorbeeldprogramma’s voor met name jongere generaties?
Hoe zit het met de toekomstige betaalbaarheid van de zorg, houdbare premies/belastingen
en verlichting van taken en verantwoordelijkheden in het spitsuur van het leven?


13.45 uur Openingswoord en Awards. 
Videoboodschap
Europese Commissie. Andy Klom, Hoofd Vertegenwoordiging Europese Commissie in Nederland – reikt Awards Nederlandse inzendingen uit.                                    

 
14.00 uur Nederlandse goede voorbeelden in Actief Ouder Worden. De demografische uitdaging.Investeren met het Europees Sociaal Fonds in langer, gezond en productief werken -Thema duurzame inzetbaarheid werknemers Brenda Gietema - Programma manager Ministerie SZW (Coördinator ESF AGE Network).
                                   
14.15 uur Gezond en Actief in Groningen en Noord-Nederland 2012 - Thema Gezond en Vitaal Oud Worden. Marieke Zwaving - bestuursadviseur Gemeente Groningen - Programma Gezond & Actief. (GA!) Groningen in 2012 van stad Groningen, UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool en Healthy Ageing Network Noord Nederland.
                                   
14.30 uur Robots in de zorg? Thema Inzet van ICT in de (informele) zorg. Ad van Berlo - Smarthomes. Voorzitter recent AAL Congres Eindhoven september 2012 met 1300 deelnemers. Jonge ICT experts ontwikkelen technologie voor langer zelfstandig wonen van ouderen en support informele zorg.                                    
                                
14.45 uur   Pauze
                                   
15.15 uur  GENERATIES SAMEN AAN ZET - 
Thema Maatschappelijke inzet senioren. Kees Penninx (ActivAge - intergenerationele wijkprojecten) en Pieter van Dijk (auteur boek Generatiecrisis). Potentieel van ouderen voor jongeren en vice versa, het generatielab,Voorstel voor een generatiepact.

                                   
15.45 uur  INITIATIEVEN VAN MIGRANTEN Carol Burgemeestre - Stichting Voorbeeldprojecten. Documentaire Actief Oud  (EU 2012 Active Ageing Award). Yvonne Witter - Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg (en ART-AGE).
 
16.00 uur   Pauze
 
16.15 uur  NU OF NOOIT de docu Conny Groot van het Euro+ Songfestival (en ART-AGE) vertelt over cultuur en generaties in muziek Ellen Blom documentairemaakster leidt in (winnares Gouden Kalf) NU OF NOOIT muziektheater.
                                   
17.00 uur  Slotwoord.  
  


 

 

 


 

 

 

Forever Young 

28 febr 2013
in EYE

 - filmmuseum -
met een dynamisch
filmprogramma
van 10:30 tot 17:30 uur

 

KAARTEN :  

OCHTENDPROGRAMMA 

Première A Late Quartet incl. paneldiscussie en koffie  €10,-

 €8,50 reductieprijs **/€7,50 voor vrienden van EYE

 

MIDDAGPROGRAMMA 

Terugblik op het Europese jaar van de actieve oudere, première NU OF NOOIT incl. discussie en koffie 

€10 /€8,50 reductieprijs/ €7,50 voor vrienden van Eye

 

** De Reductieprijs geldt voor CJP, 65+, Stadspas, Huisvuilpas Amsterdam-Noord en Studentenpas. Uw kortingspas dient aan de filmzaal getoond te worden. Leden van filmbrancheverenigingen krijgen korting op filmvoorstellingen op vertoon van hun pas (niet op de tentoonstelling).

 

Bestellen via eyefilm.nl of aan de kassa van EYE. 

                    

www.eyefilm.nl

   

Met dank aan: 

Eye Filmmuseum, ACTIZ,

Fonds Sluyterman van Loo,

RCOAK en het

EU jaar voor Active Ageing 2012 voor

hun bijdragen aan

FILMFESTIVAL FOREVER YOUNG.


 Design by Sterk-Werk   |   Powered by Ubora
0: